Nog geen oplossing voor Wet DBA

ZZP-Roll aanwezig bij ZZP-event in Tilburg
July 4, 2017
ABU en NBBU pleiten voor ondernemersovereenkomst voor zzp’ers
July 20, 2017

Nog geen oplossing voor Wet DBA

De Vaste Kamercommissie Financiën sprak donderdag 29 juni over de Wet DBA. Staatssecretaris Wiebes denkt dat een oplossing voor het arbeidsrecht voor zzp’ers niet zo eenvoudig is als in de verkiezingsprogramma’s staat beschreven.

De Wet Deregulerende Beoordeling Arbeidsovereenkomst is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Met de Wet DBA is de verplichte VAR-verklaring afgeschaft.

De tweede kamer zet vraagtekens bij de noodzaak van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsovereenkomst. Maar Wiebes wil niet terug naar de VAR-verklaring. Volgens hem maken ondernemers meer omzet sinds de afschaffing daarvan.

Bij de belastingdienst wordt er nog steeds gesleuteld aan de modelcontracten die worden voorgelegd door opdrachtgevers die zekerheid willen dat ze niet in een arbeidsrelatie tot zzp’ers staan. Waar er gerekend werd op honderd modelcontracten zijn het er zevenduizend geworden, waarvan een kwart nog beoordeeld moeten worden.

De controle van zzp’ers en hun opdrachtgevers is opgeschort tot er een aanvaardbare oplossing is gevonden. Er worden maar twaalf ‘kwaadwillende’ opdrachtgevers onderzocht. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en D66’er Steven van Weyenberg vonden dat weinig en volgens hen strookt dat met het beeld van grootschalige misstanden over zzp’ers. Maar Asscher vond het te vroeg om te concluderen dat er geen probleem was

Van Weyenberg erkende wel dat de Kamer een inschattingsfout had gemaakt toen ze instemde met de wet. Volgens hem is er iets kapotgemaakt wat zich niet makkelijk meer laat lijmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *